
Produkty odżywiające mózg
Data publikacji: 2024-11-18 08:58:48 | ID: 6584bfb1aa706 |
Prawidłowo skomponowane posiłki pozwalają nie tylko na dostarczenie energii do organizmu. Wpływają również na prawidłowe funkcjonowanie narządów. Bardzo ważne jest odpowiednie odżywienie mózgu, który "czuwa" nad wszystkimi organami. Dlatego tak istotne jest śniadanie, którego podstawą powinny być węglowodany złożone. Zapewniają one długotrwałe paliwo dla mózgu.
Co jeść dla zdrowia mózgu?
Dieta osób dbających o prawidłowe funkcjonowanie mózgu powinna być bogata w warzywa strączkowe, takie jak bób, ciecierzyca, soczewica czy różne rodzaje fasoli. Zapewnią energię niezbędną do wytężonej pracy umysłu. Kolejnym produktem, który należy włączyć do diety, są orzechy włoskie, sardynki, makrela, łosoś, czyli produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega 3.
Mówiąc o brain foods nie można pominąć gorzkiej czekolady. Jest ona bogata w magnez, chroniący układ nerwowy. Dzięki temu jesteśmy spokojniejsi i bardziej skoncentrowani. Dużą zawartość potasu, który pozytywnie wpływa na naczynia mózgowe są pomidory. Zawierają, także likopen, który chroni przed wolnymi rodnikami.
Brokuły oraz warzywa zielone są źródłem kwasu foliowowego. Jest to związek, który wspomaga produkcje noradrenaliny i serotoniny. Dzięki nim ograniczony zostaje poziom stresu, który czeka nas w pracy czy szkole.
Do swojej diety warto, także włączyć awokado, które pozytywnie wpływa na pracę mózgu. Zawiera kwas foliowy oraz potas. Jest, także źródłem witaminy K. Jej zadaniem jest wspomaganie tych obszarów mózgu, które są odpowiedzialne za właściwe funkcjonowanie pamięci.
Twoja ocena artykułu: Dokonaj oceny przyciskiem |
Tagi: mózgu, mózg, funkcjonowanie, węglowodany, dieta, produkty, prawidłowe, bogata, warzywa, pracy,