
Migrena, jak leczyć?
Data publikacji: 2024-11-27 23:34:11 | ID: 6584bf88121c1 |
Migrena to ból głowy potrafiący wypisać kilka dni z życiorysu. Dopada często osoby aktywne, ambitne i dynamiczne zwiastując swoje nadejście wystąpieniem światłowstrętu, nadwrażliwością na zapachy i hałasy, spadkiem apetytu, pulsowaniem w głowie czy spadkiem samopoczucia.
Migrena - objawy
Migrena daje o sobie znać spadkiem aktywności oraz wrażliwością na zapachy, dźwięki, światło, pulsowaniem w głowie. Typowe dla nadejścia migreny jest, także wystąpienie mroczków przed oczami czy ogólne rozdrażnienie. Objawy te są jedynie początkiem. Po nich nastaje ogromny ból głowy, który z minuty na minutę staje się mocniejszy.
Rozpoczyna się tuż nad czaszką, by następnie zająć całą powierzchnię głowy. Czas aktywności bólu jest różny. W niektórych przypadkach mija po pół godzinie, bywa jednak i tak, że trwa nawet kilka dni. Co gorsza, ból ten ma tendencję do częstych powrotów.
Eliminacja czynników
Najlepszym rodzajem walki z migreną jest nie dopuszczenie do jej pojawienia się. A można to uzyskać eliminując wroga. Z licznym obserwacji i doświadczeń osób cierpiących z powodu bólu migrenowego warto wiedzieć, co często wywołuje to utrudniające życie innym schorzenie.
Produkty spożywcze – nie bez znaczenia, także w aspekcie migreny, jest to, co jemy. Na czarnej liście znajdują się między innymi takie pokarmy jak: sery pleśniowe, ser feta i mozzarella, ciemna czekolada oraz obecny w wielu pokarmach konserwant - glutaminian sodu. Osoby podatne na występowanie migreny powinny zatem wystrzegać się tych pokarmów, zamieniając je na białą czekoladę, twarożki, serki topione i zupy przygotowane z mrożonek lub świeżych warzyw sezonowych.
Na liście trunków wywołujących migrenę znajduje się, także czerwone wino, dlatego wskazany jest wybór białego. Związki fenolowe uaktywniające ból głowy znajdują się, także w sherry oraz porto; głód – atak migreny może być spowodowany nieregularnością posiłków, dlatego osoby z grupy ryzyka nie powinny dopuszczać do takiej sytuacji. Niewskazane są zatem, także wszelkie głodówki oraz niskokaloryczne i restrykcyjne diety; brak ruchu, świeżego powietrza, stres i przemęczenie, a, więc prowadzenie złego stylu życia.
Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia migreny warto uprawiać sport, praktykować spacery na świeżym powietrzu, unikać stresujących sytuacji; intensywny zapach, hałas oraz światło – ból głowy jest często następstwem zbyt silnych zapachów, pulsującego światła czy wzmożonego hałasu. Jeśli poddawani jesteśmy tym czynnikom, kiedy nasz organizm jest osłabiony, ryzyko wystąpienia migreny zwiększa się; warunki atmosferyczne – to równie istotny czynnik. Z obserwacji wynika, że migrenę uaktywniają często: mocny i zimny morski wiatr, intensywne słońce, wysokie ciśnienie a, także wilgotne tropiki.
Twoja ocena artykułu: Dokonaj oceny przyciskiem |