
Na co dobre są jagody?
Data publikacji: 2025-01-25 05:02:52 | ID: 6584bf8810aef |
Krzaczki jagód znajdziemy w każdym lesie. Ich granatowe owoce są słodkie, smaczne i co najważniejsze bardzo zdrowe. Niestety, są małe, dlatego zebranie litrowego słoiczka wymaga poświęcenia temu zajęciu około godziny.
Jagody – właściwości
Owoce jagód zawierają w sobie sporą ilość garbników, dlatego świetnie radzą sobie z biegunką. Poza nimi zawierają takie cenne składniki jak: procyjanidy, antycyjany, kwasy owocowe, cukry, pektyny, witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę C, PP, prowitaminę A, karotenoidy oraz związki mineralne: wapń, żelazo, miedź, fosfor, siarkę, selen, cynk a, także błonnik oraz przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki oraz zmniejszające ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.
Taki zastrzyk składników sprawia, że jagody wykazują właściwości bakteriobójcze (zwalczają paciorkowce i gronkowce). Ich podawanie zaleca się przy zatruciach pokarmowych, w stanach zapalnych jelit. Jagody skutecznie hamują krwawienie z naczyń włosowatych uszczelniając je, wpływają korzystnie na układ krążenia i wzrok, rozszerzają naczynia wieńcowe, przyspieszają leczenie stanów zapalnych w przewodzie pokarmowym. Biegunkę pomaga zwalczyć napar z suszonych jagód oraz z liści. Owoce surowe natomiast polecane są do likwidowania zaparć, działają rozwalniająco.
Wartościowe są nie tylko owoce, ale i liście jagód. Są one bogate w garbniki, antocyjany, procyjanidy, flawonoidy, irydoidy, związki triterpenowe, sole mineralne. Substancje te obniżają poziom cholesterolu, zmniejszają stężenie cukru we krwi, wykazują właściwości kojące, grzybobójcze oraz regulujące procesy zachodzące w przewodzie pokarmowym.
Jagody a wzrok
Jagody to owoce mające duże znaczenie dla naszego wzroku. Owoce te są źródłem antocyjanów, które zwalczają wolne rodniki. Substancje te regenerują znajdujące się w oku enzymy powstające w wyniku działania wolnych rodników. Antocyjany uszczelniają ponadto naczynia krwionośne oka i zmniejszają krzepliwość krwi, co przyczynia się do ukrwienia i odżywienia gałki ocznej. Ukrwienie poprawia się również w siatkówce oka, dzięki czemu podnosi się komfort w czasie widzenia.
Na jagody...
Koniec roku szkolnego i pierwsze tygodnie wakacji to doskonały czas na zbiór jagód. Z zebranych owoców wykonać można soki, konfitury czy zamrozić w woreczkach. Pod koniec sezonu można zebrać liście, które należy ususzyć. Wybierać należy wówczas tylko zielone liście, taką też barwę liście powinny zachować po ich wysuszeniu. Wysuszyć można również owoce. Ich barwa powinna przybrać czarny kolor, zaś same owoce powinny być twarde. Jeśli jednak pójście do lasu na jagody to dla nas niezbyt ciekawe zajęcie, suszone liście oraz owoce jagód możemy kupić w sklepie zielarskim.
Twoja ocena artykułu: Dokonaj oceny przyciskiem |
library_books Tokofobia, czyli lęk przed porodem » | |
library_books Akcja leczyć po ludzku » | |
library_books Prawidłowe oczyszczanie twarzy » |