Jak ograniczyć spożycie soli

Jak ograniczyć spożycie soli

Data publikacji: ID: 6584bf87e6cff

Smaczne jedzenie zazwyczaj kojarzy nam się z użyciem podstawowych choćby przypraw. Zazwyczaj dodajemy do pokarmów trochę soli i pieprzu. Nie ma oczywiście nic w tym złego ani dziwnego. Nie zaszkodzi nam solone jedzenie, jeśli nie solimy w nadmiarze. Warto jest sięgać jednak po alternatywy soli lub rezygnować z niej, kiedy jest to możliwe.

Zbyt duża ilość soli nie sprzyja organizmowi i blokuje na przykład pozbywanie się toksyn z organizmu. Warto, także jest używać soli morskiej, która bogata jest w mikro i makro elementy i, której używanie wiąże się dla nas z większymi korzyściami niż używanie soli zwykłej. Nie przesalajmy naszego pożywienia, a zaczniemy pełniej odbierać smaki. Nasz zmysł smaku wyostrzy się i będziemy mogli cieszyć się w pełni spożywanymi potrawami.

Sól oczywiście nie jest trucizną i nie musimy z niej całkowicie rezygnować. Nie powinniśmy jednak nadużywać jej, ponieważ nadmiar wszystkiego w życiu jest szkodliwy. Jako substytut soli w wielu przypadkach wyśmienicie sprawdza się sok z cytryny. Możemy sięgać po sok ze świeżo wyciśniętych cytryn, aby doprawiać sałatki i surówki oraz rybę. Nie zaszkodzi nam również odrobina octu.

Stosować w naszej kuchni zamiast soli, także ostrą paprykę. Ona wybornie dodaje smaku żywności. Podobnie sprawa ma się w przypadku curry. Sięgać warto, także po różnego rodzaju zioła. Tymianek, bazylia czy też rozmaryn oraz kardamon, to idealne zioła, które dodać możemy do bardzo wielu różnych potraw i dzięki, którym ograniczyć możemy użycie soli w naszej kuchni.

Twoja ocena artykułu:
Dokonaj oceny przyciskiem
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close