Wzmacniające właściwości czosnku i cebuli

Wzmacniające właściwości czosnku i cebuli

Data publikacji: ID: 6584bf885a64f

Czosnek i cebula, a, także wszystkie domowej roboty syropy, napary i inne preparaty z nimi w roli głównej stanowią popularne remedium na różne dolegliwości związane z układem oddechowym. Wykorzystanie wspomnianych warzyw zdaje się być głęboko zakorzenione w medycynie ludowej. Czy faktycznie warto je jeść w przypadku przeziębienia, grypy lub też profilaktycznie?

Naturalny antybiotyk, tylko trochę… pachnący

Przez lata stosowania stwierdzono, że czosnek i cebula faktycznie przynoszą ulgę podczas przeziębienia, kataru czy grypy. Warzywa te były stosowane też w sezonie wiosennym i jesiennym z uwagi na działanie profilaktyczne. Wysoka skuteczność takiej terapii przykuła uwagę lekarzy, którzy wzięli pod lupę czosnek, cebulę i dopatrzyli się naprawdę bardzo ciekawych właściwości. Nic, więc dziwnego, że nawet dzisiaj stosuje się cebulowo - czosnkowe preparaty w razie kłopotów zdrowotnych.

Cebula i czosnek mają właściwości antybakteryjne. Mogą zwalczać istniejące już bakterie i hamować rozwój nowych. Regularne spożywanie tych warzyw lub np. Syropu z nich pozwala odczuwalnie wzmocnić odporność. Pomimo specyficznego smaku i zapachu, które nie każdemu odpowiadają, warto je jeść szczególnie podczas tzw. Sezonu grypowego. Zalecane są też dla tych osób, które dużo częściej chorują.

Co można zrobić z czosnku lub cebuli?

Obecne w składzie tych warzyw związki siarki odpowiedzialne są za niezbyt przyjemny zapach, drażniący dla oczu i wywołujący płacz. Mimo to jednak w miarę możliwości warto co jakiś czas zająć się krojeniem cebuli bądź zjeść wspomniane warzywa na surowo. Kontakt z ostrą wonią ma korzystne działanie dla dróg oddechowych, pozwala je dość szybko oczyścić i udrożnić.

Pozytywne właściwości mają również przetwory z czosnku i cebuli. Dzięki przetworzeniu można usunąć przykry zapach, niestety często odczuwany również przez otoczenie. Polecane jest np. Robienie kiszonek, co wzmacnia właściwości lecznicze. Czosnek kisi się prawie tak samo jak ogórki. Koniecznie trzeba wypróbować też domowy syrop z czosnku i cebuli. Należy osłodzić go miodem.

Twoja ocena artykułu:
Dokonaj oceny przyciskiem
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close