Dlaczego latem warto jeść truskawki?

Dlaczego latem warto jeść truskawki?

Data publikacji: ID: 6584bfb1458ec

Czerwiec to miesiąc, który kojarzy się z pięknym słońcem i ciepłymi wieczorami. Jest to, także miesiąc, w, którym następuje wysyp truskawek. To znany i lubiany smak lata. Dlaczego warto jeść truskawki?

Truskawka pojawiła się w Europie w XVIII wieku. Powstała ze skrzyżowania dwóch odmian amerykańskich poziomek. Polska jest siódmym producentem tego owocu na świecie. Jako liderów w produkcji tego owocu uważa się Stany Zjednoczone. Truskawki to nietrwałe owoce, które najlepiej zjadać tego samego dnia. Nadają się do jedzenia na surowo, jak również w formie przetworów, na przykład dżemów.

Truskawka - jakie ma właściwości?

Truskawka zawiera w sobie dużą ilość witaminy C, fosforu i żelaza. Zawierają, także witaminę PP, która reguluje dotlenianie krwi. To świetny owoc, dla osób cierpiących na anemię. Spożywając truskawki uzupełniamy niedobory mikro i makroelementów. Dzięki dużej zawartości soli mineralnych, poprawiają przemianę materii. Wzmacniają proces krwiotwórczy. Zawarty w nich fosfor i wapń wpływają na kości i zęby, a, także poprawiają pracę mięśni.

Truskawki są polecane dla osób, które zmagają się z chorobami wątroby, nerek czy kamieni żółciowych. Obniżają kwasowość moczu. Truskawki chronią organizm przed reumatyzmem czy artretyzmem. Pomagają, także w leczeniu bezsenności.

Jak kupować truskawki?

Kupując truskawki należy zwracać uwagę na to, jak wyglądają. Powinny być czerwone. Polskie truskawki mają kształt stożkowy lub przypominający serce. Warto kupować truskawki po zapachu. Pięknie i aromatycznie pachnące truskawki, to truskawki dojrzałe i uprawiane bez dodatku nawozów sztucznych. Szypułka powinna być świeżo zielona, bez oznak zwiędnięcia.

Jak obierać truskawki?

Truskawka to owoc bardzo delikatny, dlatego podczas przygotowywania jej do zjedzenia, należy być bardzo ostrożnym. Podczas odszypułkowania czy krojenia najlepiej jest używać plastikowych sztućcy lub tych wykonanych ze stali nierdzewnej. Metalowe noże powodują ubytek składników odżywczych.

Jeśli decydujemy się na mrozić truskawki, powinny być one dojrzałe, ale nie przejrzałe. Wówczas mamy pewność, że zjadając je zimą dostarczymy do organizmu maksimum składników odżywczych. Myjąc truskawki musimy pamiętać o myciu ich w letniej wodzie. Dopiero po umyciu można je odszypułkować.

Truskawki wyśmienicie smakują na surowo. Mogą być spożywane z cukrem lub ze śmietaną. Świetnie nadają się jako dodatek do deserów czy ciast. Można je stosować, także jako dodatek do dań wytrawnych, jak na przykład kebab czy tortilla. Idealnie sprawdzą się jako dekoracja dań.

Twoja ocena artykułu:
Dokonaj oceny przyciskiem
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close